Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές στις συντάξεις / Ελεγκτικό Συνέδριο


   Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις
συντάξεις, της τάξεως του 5% έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67 και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.
   Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, έκριναν σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.
   Η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
   Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
   Δυστυχώς, η απόφαση  του Ε.Σ.   δεν είναι δεσμευτική και δεν ανατρέπει στην ουσία το μαύρο σκηνικό που έχει στηθεί στη χώρα εδώ και 2,5 χρόνια που εξαθλιώνει την κοινωνία. Ενδέχεται να αποτελέσει όμως  ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια όσων αποφασίσουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.


- See more at: http://www.agsse.gr/?contentid=149#sthash.AvOw7XUW.dpuf

http://www.agsse.gr/?contentid=149

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου