Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Από Φεβρουάριο οι πρώτες δηλώσεις εισοδήματος - Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο Ε1

    Εκπλήξεις –αλλά όχι «παγίδες» λένε στο υπουργείο Οικονομικών- κρύβει το νέο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, για τα εισοδήματα που είχαν το 2015.

Τα νέα στοιχεία που διαπιστώνει κανείς αφορούν την προσθήκη κωδικών για την συμπλήρωση των
στοιχείων των Μ.Σ.Σ. (Μερών Συμφώνου Διαβίωσης) πλάι σε εκείνα που προϋπήρχαν για τον υπόχρεο και τη σύζυγό του. Μένει να φανεί πώς θα επιλέγουν τα Μ.Σ.Σ. ποιος είναι ο/η υπόχρεος (στον οποίο θα βεβαιώνεται ο φόρος ή θα εισπράττει τυχόν επιστροφή) και ποιος/ποια... η σύζυγος.

Ωστόσο και στην φετινή φόρμα υποβολής των δηλώσεων παραμένει και ο γνωστός πια κωδικός 049, όπου δηλώνονται οι αποδείξεις για οικογενειακές δαπάνες, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζουν πως δεν απαιτούνται του 2015 για να έχει κάποιος έκπτωση φόρου, ούτε ο κωδικός αυτός θα ενεργοποιηθεί αλλά θα παραμείνει «κλειδωμένος».

Η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων μπαίνει στην τελική ευθεία και η σχετική εφαρμογή δεν αποκλείεται να ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου κιόλας ή τις αμέσως επόμενες μέρες. Στόχος είναι οι πληρωμές φόρου εισοδήματος να γίνουν σε τρεις δόσεις, δηλαδή στο τέλος Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2016.

Με βάση τις αλλαγές που επήλθαν τον Δεκέμβριο στην φορολογική νομοθεσία, στη στήλη που δηλώνονταν τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχεία της συζύγου, θα δηλώνονται πλέον και τα στοιχεία της συζύγου με σύμφωνο συμβίωση, ή του/της συζύγου στην περίπτωση ομόφυλων με σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή στη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» (που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης»).

Έτσι κάθε γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με τους υπόλοιπους έγγαμους.

Επιπλέον, στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν για αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου έχουν απαλειφθεί οι τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Και αυτό γιατί έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016.


                                                      ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πηγή  : newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου